maandag 11 oktober 2010

Voor u gelezen

Edelhert ontdekt Achterhoek en Twente
http://www.refdag.nl/achtergrond/groen/edelhert_ontdekt_achterhoek_en_twente_1_507624

08-10-2010 16:59
Reformatorisch Dagblad / Gerco Verdouw

Het edelhert in Oost-Nederland rukt op. Vanuit Duitsland. Geen probleem, schrijft Bas Worm van Vereniging het Edelhert in Zoogdier, het populairwetenschappelijke tijdschrift van de Zoogdiervereniging.

Op dit moment zijn de Veluwe en de Oostvaardersplassen de enige twee officiƫle leefgebieden voor edelherten in Nederland. Op de Veluwe leven in het voorjaar, voordat de kalfjes geboren worden, circa 2300 edelherten. In de Oostvaardersplassen leven bijna evenveel edelherten, ruim 2000, maar op een veel kleinere oppervlakte.

De dichtheid in de Oostvaardersplassen bedraagt circa een hert per hectare land; op de Veluwe is dat er een per 25 hectare. Buiten deze gebieden zijn in principe geen edelherten toegestaan.

Nu de dieren met enige regelmaat in Twente en de Achterhoek worden gesignaleerd, is de vraag wat de provincies gaan doen: laten afschieten of gedogen. Vereniging het Edelhert en de Zoogdiervereniging vinden in elk geval dat het zogenaamde nulstandbeleid in bepaalde gebieden losgelaten moet worden. Volgens Worm zijn bijvoorbeeld het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug en de Vechtdalbossen rond Ommen goede potentiƫle leefgebieden die niet erg schadegevoelig en verkeersonveilig zijn.

Geen opmerkingen: