donderdag 9 september 2010

Zou jammer zijn!

Elspeet is bonnenregen beu


Geschreven door De Stentor Roel Kleine

donderdag, 09 september 2010 07:48

Elspeet - Het voornemen van de gemeente Nunspeet om een zijtak van de Veenweg in Elspeet af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer heeft de woede gewekt van de dorpsbewoners.

De gemeente wil er een fietspad van maken en afsluiten voor gemotoriseerde voertuigen door middel van een slagboom. Juist dit weggetje wordt door veel Elspeters gebruikt om tijdens de bronsttijd hun auto's te parkeren om het burlen van de herten te bekijken en te beluisteren.

Dries Vlijm en Brian Franken hebben nu het voortouw genomen om de dorpsbewoners op te roepen om zich tegen afsluiting van het weggetje te verzetten. Het tweetal, gesteund door de Elspeters H.F. Bos en G. van der Steeg, gaat tegen het plan van de gemeente bezwaar maken.

De Elspeters richten hun pijlen niet alleen op de gemeente maar ook op het Geldersch Landschap. De natuurbeheerder maakt het de dorpelingen steeds moeilijker, zo klagen zij, om de bronst van nabij te volgen. Het weiland waarin dit gebeurt grenst aan het pad waar de auto's worden geparkeerd en waar ook de grens loopt van het gebied van het Geldersch Landschap. De natuurbeheerder wil niet dat bronstkijkers na zonsondergang op het terrein van het schap komen. Wie dat wel doet krijgt een bekeuring van enkele tientallen euro. En dat zint de Elspeters geenszins. "Schandalig", briest Dries Vlijm(70). "Ik kom hier al 60 jaar. Ik vind het verschrikkelijk wat hier gebeurt". Hij heeft het ook al niet begrepen op het plan van de gemeente om de weg af te sluiten. Net als Franken heeft hij de indruk dat het Geldersch Landschap bezig is met pesterijen. "Laatst hebben ze een picknickplaats hier in de buurt weggehaald en dichtgegooid". Volgens de Elspeters zijn er in de afgelopen jaren al heel veel bonnen door de BOA's uitgeschreven. "Het wordt steeds erger de laatste jaren. Overal zitten ze ons dwars, ze sluiten alles af", roepen de Elspeters in koor.

Wob Meijering van de gemeente Nunspeet stelt dat met het Geldersch Landschap overleg is gevoerd over de afsluiting van de weg. "Wij willen daar geen auto's meer als het fietspad er ligt. Auto's en fietsers en voetgangers verdragen elkaar daar niet. Als het pad is opgeknapt en toegankelijk zou zijn voor iedereen krijg je er sluipverkeer. Vandaar de afsluiting in dit kwetsbare gebied", aldus Meijering.

Willem Lammertink, woordvoerder van het Geldersch Landschap, stelt dat terreinbeheerders op de Veluwe hebben afgesproken dat er tijdens de bronst strenger wordt opgetreden. "We willen voorkomen dat door de steeds grotere belangstelling het proces van het burlen wordt verstoord". Hij erkent dat daarover vaker wordt geklaagd op de Veluwe. Het Landschap probeert nu belangstellenden tegemoet te komen door meer plekken te creƫren voor het bekijken en beluisteren van de bronstige edelherten.

Geen opmerkingen: