maandag 29 maart 2010

Middachten


Na de hieronder beschreven tocht door de natuur zijn we afgereisd naar de geweiententoonstelling. We waren lekker vroeg en konden in alle rust de geweien bewonderen. Op het binnenplain rookten de vuurkorven en de bosgeur was overal te ruiken. Heerlijk vertoeven tussen de buitenmensen. In de ene stal/schuur allerlei wild- en jachtgerelateerde handelaren. Heerlijk om hier te neuzen. Onder in de kelder van het kasteel werden de geweien van de edelherten ten toon gesteld. Een keuringscommissie had hun oordeel geveld. Door middel van groene, rode en blauwe stickertjes werd het gewei geklasseerd in de catagorieen van respectievelijk goed afschot, tot afschot en valwild dan wel noodzakelijk afschot. Boeiend om de 'grote jongens' te observeren en af te luisteren wat zij vinden van een bepaalde beoordeling of afschot. Er waren wat geweien te bewonderen.

Ook de enorme tanden van de keilers van de wilde varkens werden ten toon gesteld, sommigen zelfs met patroon en al. Toen we in 'ons' gebied waren zagen we een foto van een bekend hert. Het kon niet missen of het was één van de vele herten die wij afgelopen jaar vele malen gezien hadden. Om hiervan zeker te zijn stapten we op Ger Verwoerd af, de faunabeheerder in 'ons' gebied. Wij vroegen hem of dit het plaatshert van genoemde locatie was. Dit klopte inderdaad volgens hem. Hij was geforkeld in de bronst en moesten hem daarom afmaken. Blauwe sticker. Ondanks het feit dat we dit zeker niet leuk vinden is het toch boeiend om het verhaal achter dit gewei te horen. Na nog enkele vragen gesteld te hebben aan hem gingen we weer verder. We kwamen nog enkele oude bekenden tegen uit het veld.

Thuisgekomen heeft Peter H in het eigen fotoarchief gekeken en het beschreven hert hadden we inderdaad op de gevoelige plaat staan. Hierboven een impressie. Links de foto zoals in Middachten ophing, midden eigenfoto en rechts zijn gewei.

Tot slot: humor
Gezien het feit dat wij uiteraard in onze groene pakkies liepen, leken we heel wat. Zo wist Peter S een bezoeker een verhaal te vertellen over de afschotcriteria en de beoordeling hiervan. Deze nietsvermoedende bezoeker slikte het verhaal van Peter voor zoete koek.
Even later werd ikzelf aangesproken door een bezoeker: Mijnheer, wat wordt er met deze geweien gedaan? vroeg hij. Ik zei: Ze worden voor weinig verkocht om 16.00 uur (het was op dat moment 10.45 uur). Toen liep ik weer verder.............om vier uur dacht ik: Zou hij er nog zijn?...:)

Geen opmerkingen: