woensdag 24 maart 2010

Bijvoeren OVP

Na alle commotie die is ontstaan na de uitzending van ÉénVandaag over de situatie in de OVP heeft de politiek, naar aanleiding van een motie van het CDA, besloten dat de dieren in de OVP bij te voeren met hooi. Zie onderstaan artikel uit dagblad Trouw:

Hooi voor dieren Oostvaardersplassen


Geschreven door Trouw

woensdag, 24 maart 2010 08:21

(Novum) - Uitgehongerde grote grazers in de Oostvaardersplassen en de Veluwezoom moeten per direct worden bijgevoerd. De Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met een motie hiertoe van het CDA.

De Kamer breekt hiermee met het beleid om in de Oostvaardersplassen de natuur zijn gang te laten gaan. Dat heeft ervoor gezorgd dat tussen 1 januari en 1 maart 815 dieren zijn bezweken aan het winterweer: 65 heckrunderen, 230 konikpaarden en 520 edelherten legden het loodje.

Het sterftepercentage ligt hiermee op 21 procent, en dat is nog binnen de norm van dertig procent die demissionair minister van Landbouw Gerda Verburg (CDA) hanteert. Tijdens een spoeddebat dat vorige week over de kwestie werd gehouden, stelden verschillende partijen echter dat sprake was van ernstig dierenleed. Verburg ziet echter niets in bijvoeren.

De lente is dan wel in aantocht, het gevaar is nog niet geweken voor de ondervoede dieren. De regering moet daarom per direct zogeheten schraal hooi in voldoende hoeveelheden ter beschikking stellen aan de hongerende dierenpopulaties in de Oostvaardersplassen en de Veluwezoom, aldus de Kamer.

Staatsbosbeheer liet dinsdag weten dat de eerste geboorten van de lente inmiddels een feit zijn in de Oostvaardersplassen. Boswachters hebben een konikveulen en drie heckrundkalfjes gezien. Dat gebeurt altijd in maart, omdat de groei van het gras dan goed op gang komt.

Geen opmerkingen: