maandag 20 juni 2011

Een wilde tijd

Een wild varken in het kroondomein
Als je een blog hebt, en er zijn wat mensen benieuwd naar wildervaringen dan is het erg leuk om het actueel te houden. Echter hebben mijn privé-omstandigheden ertoe geleid dat ik helaas geen tijd wist te vinden om mijn blog bij te werken. Tot vandaag. En over bijwerken gesproken......ik moet inmiddels heel ver in mijn geheugen terug om nog enkele belevenissen naar boven te halen. Gelukkig is het niet zo dat ik lang de bossen en het daarin levende wild gemijd heb. Regelmatig ben ik vanuit ons optrekje op pad gegaan met camera, kijker en snelle jelle. Dus ik loop uitsluitend op administratief gebied achter. Vandaag maak ik een inhaalslag met diverse foto's en enkele verhalen.
Dama dama in 2011!!
Een mooie wandeling in het voorjaar door het kroondomein hebben best mooie momenten opgeleverd. Sowieso in een voor mij zeer hectische periode in verband met verandering van werk kwam een stuk rust goed uit. Rust betekent voor mij niet uitslapen, maar voor dag en dauw de natuur in. Zodra ik de buitenlucht instap en word toegezongen door een koor van vogels is mijn dag geslaagd. Als dat dan ook nog eens bekroond wordt met het zien van wild, dan zal je begrijpen dat hier een gelukkig mens aan het woord is. Zowaar enkele ontmoetingen die ik niet gewoon ben in het favoriete gebied waar ik vaak bivakkeer. Enkele wilde varkens en dama dama. Enkele reeën op grote afstand. Toch weer genoten op deze mooie morgen.
Karakteristiek
Een ander moment: wederom op een mooie vroege morgen op pad. Best fris nog in het voorjaar. Warm aangekleed en bewapend met kijker, camera en snelle jelle. Op de fiets door mijn favoriete gebied. Hoog gespannen verwachtigen, mede op basis van de overweldigende resultaten van collegablogger leo (www.wildervaringen.blogspot.com). Echter schijn bedriegt. Het is niet altijd manengeur en rozenschijn :). Zo ook vandaag. Kilometers gefietst (bij benadering 25!!) zonder resultaat. Gelukkig zag ik aan het einde van de fietstocht nog enkele overstekers. Toch niet voor niets geweest. Wat zeg ik.....je gaat nooit voor niets, nou ja, soms zie je geen wild, maar dan nog is het niet voor niets. Heerlijk in de bossen, dat frisse groen, die vogels, de geur.

Onderstaande foto's heb ik genomen op een mooie heldere ochtend rond zonsopkomst. De nevel in de sloten, de lucht ultraviolet, een roedeltje kaalwild op weg naar de daginstand. Vrij ver, maar daarom ook echt ongestoord. Zeker tien minuten dit tafereeltje gade geslagen. Zittend tegen een boom.
Ook een avondtripje loont. We hadden visite. Nou Pieter, kom maar op...jij altijd met je sterke wildverhalen. Laat maar eens zien. Poeh....hopen dat ik wat zie vanavond. Op het eerste weitje dat we aandeden stond gelukkig een roedeltje kaalwild. Het bezoek in verwondering dat ik zulke goede ogen had. Zij hadden het nooit ontdekt, zo zeiden zij. Ik verzweeg maar even dat dit één van de hotspots was en dus bijna altijd raak. Zo reden we die avond nog meer van dergelijke weiden af en het was meerdere malen raak. Gelukkig.... de eer gered.
Bedankt voor het poseren, dames!!

De noorderhei. Een omrasterd gebied waar moeflons leven. Toch is het geen kudde die er steevast te zien is. Daarom toch maar even vastgelegd als zijnde wild. Mooie dieren, met name die rammen. Tot op zekere hoogte zijn ze ook nog schuw zodat je echt het idee krijgt met wild te maken te hebben. Leuk!

Noorderhei

Tot slot nog een aantal mooie plaatjes, mede dankzij mijn nieuwe lens. Op wat grotere afstand weet ik toch sommige wildsoorten redelijk in het vizier te krijgen om ze vast te leggen. Ik zal nog behoorlijk wat moeten oefenen met sluitertijd en belichting en scherpte, diepte en weet ik wat voor instellingen. Dat komt goed, want ik heb als afscheidscadeau van mijn  vorige werk een wildfotografiecursus gekregen. Ik hoop hier mijn voordeel mee te doen. Het gevaar is echter dat ik niet als doel moet hebben om zo'n mooi mogelijke foto te hebben, maar om zoveel mogelijk te genieten van het wild en de natuur. Want mijn hobby is nog altijd wildkijken!!! En dat zal het blijven ook, want daar raak ik nooit op uitgekeken. Ook deze periode is geweldig met de kalfjes. Ook daar hoop ik een mooi plaatje van te kunnen schieten.
Donker damhert met beginnend gewei
Heerlijk, weer water.........
Beetje ver, nog grotere lens?
Ongehinderd
Schepping!!

4 opmerkingen:

Anoniem zei

beste pieter,

Het duurde even, maar het is de moeite waard. Zoals jij geniet van wildkijken geniet ik van je verhalen.
Ik wacht op nieuwe belevenissen uit het bos...
Met vriendelijke groet,
Klaproos (ook mooie natuur)

Tineke van der Linden zei

Gelukkig...je bent weer terug!!! Ik geniet van je verhalen en je foto's van de natuur.
Is ons geld toch goed besteed aan de nieuwe lens ;)
Groetjes Tineke

PS: Ben je volgende week ook nog aanwezig bij het afscheid van groep 8?

Anoniem zei

Fantastisch Pieter !
Jouw hobby lijkt in enthousiasme nog steeds toe te nemen. Dankzij je chaletje in het (voor ons) mooiste bos van Nederland, kun je nu veel vaker eropuit. We houden ons zeker aanbebevolen om je wildbelevenissen met jou via deze blog te kunnen delen. WIJ GENIETEN OOK HIERVAN

Unknown zei

Mooie Pieter,

Ik herken de meeste plaatjes wel, maar niet alles.. Die reeen zijn gaaf!
Zwijn in modderpoel ws. achter een hek?
Hoe heb je overigens jouw naam in de foto gezet, ik bedoel; waarmee?